Hei vaan kaikki vihersmoothien kittaajat ja raakasuklaan ahmijat! Tämänkertaisessa artikkelissani käsittelen High Intensity Metabolic-Anabolic Workout System'iä (HIMAWOS) eli kansanomaisemmin lontooksi ilmaistuna Hard Trainingia. Nostan myös esille myös pari tärkeää asiaa, joista Fitnessblogeissa ei kirjoiteta, vaikka syytä olisi.

Mitä on Hard Training?

Tehdään tämä selväksi: Hard Training ei ole CrossFitiä®, enkä halua sitä kutsuttavan toiminnalliseksi harjoitteluksikaan, vaikka Hard Trainingilla lienee yhtäläisyyksiä kummankin kanssa. Hard Training on yksinkertaista ja rankkaa perustreeniä, jonka päämääränä ei ole hyvä olo ja mahtava fiilis, vaan täydellinen, "nummelalaiseksi" kutsuttu kivulias jumitila muutamaksi seuraavaksi päiväksi, ja jatkuva vitutus treenin aikana. Hard Training -systeemiin kuuluu olennaisesti treenaaminen ulkona, jos vain mahdollista. Vesi- tai räntäsade on oiva lisä treenaamiseen. Hard Training ei ole varsinaisesti mitään uutta ja ihmeellistä, toisin kuin CrossFit®. Suomeksi tätä systeemiä kuvaa parhaiten rääkki- tai vitutuksenkestotreeni. Itse en pidä kummallisista englanninkielisistä nimistä, mutta jotta tätä systeemiä saataisiin ihmisten tietoisuuteeni, on ollut pakko keksiä vetävä nimi hyvin yksinkertaiselle jutulle (vrt. CrossFit®-ilmiö). Reebok ei ole ainakaan vielä lanseeraanut Hard Training -mallistoaan, mutta odotellaan vielä muutama vuosi, jolloin tilanne saattaa olla täysin erilainen. Hard Trainingissa ei ole väliä, missä kengissä treenaat, ja voit olla vaikka pelkät kalsarit jalassa, jos siltä tuntuu. Paras juttu lienee kuitenkin se, että Hard Trainingia harrastaaksesi sinun ei tarvitse käydä mitään peruskurssia, eikä maksaa sataa euroa kuukaudessa WODien, Metconien ja AMRAPien tekemisestä. Hard Trainingia voi harrastaa ihan hyvin yksin, mutta treenitehon kannalta on parempi harjoitella isommassa porukassa. Tällöin paikalla on enemmän juuri sinulle vittuilevia, kovakuntoisempia ja komeampia yksilöitä. Hard Training -treenien aikainen kalorinkulutus on sen verran kova jälkipoltosta puhumattakaan, että treenin jälkeen on lähes välttämätöntä käydä mahdollisimman pian kebab-pizzeriassa, jotta palautuminen käynnistyisi mahdollisimman nopeasti.

Tällaiset kostyymit eivät ole välttämättömiä Hard Training -sessioissa!

Reebok.jpg

Esimerkkejä Hard Training -treeneistä

Treeni A)

2000 m juoksua + pyörittelyt ja availut lämmittelyksi

Vetoja 100 m, 200 m, 300 m, 400 m, 300 m, 200 m, 100 m

Kaverin kantamista reppuselässä 3x100 m

Kaverin kantamista reppuselässä rappusissa

Kottikärrykävelyä rappusissa

Leuanvetoa 1 -> 10 (mielellään lisäpainolla, jos mahdollista)

 

Treeni B)

2000 m juoksua + pyörittelyt ja availut lämmittelyksi

6x mäkiveto lyhkäseen, mutta jyrkkään mäkeen

6x sama vastuksella

6x sama mäki kaveria reppuselässä kantaen

Kivien heittelemistä

Tukeilla punnertelua (tukkipaikkoja löytyy hyvinvarustetuilta pururadoilta)

Leuanvetoa

Kamasutra-vatsoja

 

Treeni C)

2000 m juoksua + pyörittelyt ja availut lämmittelyksi

6x spurtti

6x spurtti vastuksella

6x spurtti vastuksella takaperin juosten

Kaverin kantamista reppuselässä 400 m (ilman stoppeja)

Kyykkyjä kaveri selässä palomiesotteessa

Kottikärrykävelyä 5x50 m, lopussa aina 25 punnerrusta

Selällään makaavan kaverin vetämistä istuma-asentoon esim. köydenpätkän avulla

Leuanvetoa

Vaikuttaako liian kevyeltä? Kokeile ja keksi lisää variaatioita, jos ei tunnu missään.

Fitnessblogeissa vaietut asiat

Fitnessblogeissa yleensä ylistetään elämäntavan ihanuutta ja treenistä tulevaa hyvää oloa. Totuus on kuitenkin vallan toinen. Kun tulee väsyneenä ja täysin tuhottuna treeneistä kotiin, ei voi millään perusteella väittää, että olo olisi erityisen hyvä. Valmentaja on vittuillut, haukkunut ja nauranut - eikä pelkästään siitä, että palkkari jäi kotiin. Ruokaakin pitäisi tehdä, vaikkei millään jaksaisi. Siksi treenien jälkeen tekee usein mieli käydä pizzalla tai kebabilla. Vaihtoehtona on syödä jotain pikaisesti valmistettavaa, kuten makkaraa, pekonia ja kalapuikkoja. Porkkanoita voi syödä lisukkeeksi, jos jaksaa kuoria. Tärkeintähän on saada riittävästi kaloreita, lähteillä ei ole niin väliä.

Harvoin, jos koskaan fitnessblogeissa sivutaan suurten treenimäärien paskamaisinta sivutuotetta - pyykin määrää. Koska pyykkiä tulee jatkuvasti, tarkoittaa se sitä, että vaatteiden pesemisjärjestyksessä treenivermeet priorisoidaan ykkössijalle. Kauluspaidat (jos  joku sellaisia jaksaa käyttää) sun muut rytkyt saavat jäädä pyykkikorin pohjille vaikka puoleksi vuodeksi. Kalsarit, treenipaidat, verkkarit, sukat ja muut olennaiset menevät ehdottomasti etusijalle. On myös selvää, että treenaamisen takia on usein niin uupunut, että siivoaminen jää tavallistakin vähemmälle. Onko niin, ettei fitnesspiireissä treenatakaan niin paljoa, jos kerran pyykkiä ei tule?

Erikseen on mainittava, etten ole tainnut koskaan lukea fitness- ja bodausblogeista kamalimmasta asiasta, joka voi yllättää kesken treenin: vatsa alkaa myllertää kesken kaiken ja on pakko rynnätä täysistunnolle. Treenihän siinä menee usein pilalle, varsinkin kun hyvin usein vatsa jatkaa hyperaktiivisuuttaan täysistunnosta huolimatta.

Kuvassa kirjoittajan tavallista matalampi pyykkivuori.

WP_20150114_003%20%28400x242%29.jpg

Sain muuten pari päivää sitten ajatuksen uudesta miehille suunnatusta kovasta urheilulajista nimeltään Kalsari Fatness. Ajatelkaapa, kun kohta lähes kaikki paikallisissa keskikaljaräkälöissä käyvät miehet voivat käyttää titteliä IFBB Kalsari Athlete! Pitäkäähän Instagramia silmällä.

stock-photo-big-fat-man-in-sumo-pose-496