Hellurei!

Olen pääkaupunkiseudulla asuva ikäloppu entinen himotreenaaja. Alipalautumisongelmien ja ajankäyttöön liittyvien kysymysten takia treenaan nykyään hyvin vähän (tavallisesti noin 10-12 kertaa viikossa). Harrastuksistani mainittakoon heittonukken leikkiminen, salilla pelleily ja kaikenlainen muu järjetön touhuilu.

Kuten moni tietääkin, tällä hetkellä on vallalla yleinen fitnessbuumi, jonka seurauksena iltapäivälehtien nettisivuilta löytyy jatkuvasti hehkutusta siitä, kuinka kovassa kunnossa joku turha julkkis on. Jääkiekkoilijat eivät enää tyydy tavallisiin misseihin, vaan naisen täytyy olla kuuma fitnesskissa. Personal trainereita on enemmän kuin postinjakajia, nuoriso bulkkaa ja yrittää saada mahdollisimman hyvät gainssit. Musta Barbaari julistaa olevansa "salil eka, salil vika." Instagram on pullollaan nuorten naisten peilin kautta ottamia kuvia trikooperseistä. Nyt joku ajattelee, että kirjoittajalla on jotain naisten treenattuja trikooperseitä vastaan. Ei ole, ei missään nimessä. Kirjoittajahan fanittaa fitness-touhua yli kaiken, ja arvostaa suuresti tuota maailman toiseksi kovinta lajia. Kovin on tietysti ammattilaiskehonrakennus.

Tiedättehän, että fitnesspimut ja bodaripojat tekevät elämässään jatkuvasti uhrauksia (säkrifais). Milloin vanhemmat ja kaverit eivät ymmärrä kalorien laskemista, ruokien punnitsemista tai salilla asumista. Myös herkuttelusta pitää tinkiä: sallitut ruoka-aineet ovat rahka, raejuusto, kana, riisi ja mehukeitto. Sosiaalinen elämä kärsii, koska fitness on lifestyle, johon pitää panostaa 24/7. En missään nimessä väitä oman elämäni olevan rankempaa, mutta toivoisin suuren yleisön ymmärtävän, että entisellä himotreenajallakin voi olla rankkaa. Ruoka on yleisesti ottaen pahaa, mutta onneksi sitä on vain vähän, kuten kuvasta näette. Vähällä on tultava toimeen, vaikka elo olisi toki tuhannesti rankempaa, jos eläisin täysin rinnoin fitnesselämä.

WP_20150104_004.jpg

Vai onko lavalle keikistelyyn tähtäävä treenaaminen niin rankkaa ja uhrauksia vaativaa kuin eräät lajin harrastajat antavat ymmärtää. Olisiko parempi harrastaa CrossFitiä? CrossFit on eräiden harrastajien piirissä lähes uskonnon asemaan kohonnut laji, jossa tehdään erittäin fiksuja treenejä kuntopiirin tavoin. Esimerkkinä mainittakoon teknisesti vaikeiden painonnostoliikkeiden tekeminen väsyneenä hapottavien suoritusten jälkeen. On suoranainen ihme, ettei CrossFit ole jo korvannut yleisurheilua, painonnostoa ja uintia olympialajina.

Onko kuitenkin niin, että on kehitetty vieläkin parempi metodi huippukuntoon pääsemiseen ja siinä pysymiseen? Huhut kertovat Eat Fat, Stay Fit! -elämäntavasta, josta povataan seuraavaa suurta trendiä liikunta- ja hyvinvointialalla. Nähtäväksi jää, mutta on ainakin selvää, että suurin osa henkisesti terveistä ihmisistä katsoo mieluummin kunnon ruokakuvia kuin tylsiä kuvia kana ja riisi -annoksista tai jostain vaisusta salaatista. Ketä kiinnostaa puurokuvat, ellei sitten puuron päällä ole parisataa grammaa voita? Ehkä sinäkin voit jatkuvan kanan ja riisin syömisen sijaan valita toisenlaisen tien. Kokeile, Eat Fat, Stay Fit! nimittäin toimii.