Vaikka me kynäniskat suhtaudumme bodareihin pelonsekaisella kunnioituksella, ja annamme heidän luonnollisesti etuilla snägärijonossa, ovat bodarit yksilöinä suurelle yleisölle tuntemattomia. Joskus joku bodari saa hieman enemmän julkisuutta, kuten 90-luvulla Super-jäätelömainoksessa esiintynyt leppoisa savolainen Jari "Boogie" Mustonen, joka on huumorintajunsa ja legendaarisen läppänsä ansiosta täysi vastakohta monille juroille liharekoille. Mutta suurin osa kehonrakennus- ja fitnessjuttuja seuraamaton on tuskin kuullutkaan Marko "Supermassa" Savolaisesta, josta taidettiin aikoinaan povata jopa mahdollista Mr. Olympiaa. Ilopilleri Mika Nyyssölä on varmasti suurelle yleisölle melko tuntematon nimi. Joku saattaa tietää, että Ari "Gozilla" Kokkonen elelee yhdessä koko kansan fitnesspersoona Jutta Gustafsbergin kanssa, ja joku saattaa muistaa Seiskan sivuilta tunnetun naistenmiehen Peter Wileniuksen (oik. Pasi-Petteri Kataja/Häkkinen), joka siirryttyään Classic bodybuildingista isojen poikien kehonrakennukseen takoi parissa vuodessa 26 kiloa lihasta, ja on menestyksekkäästi kunnostautunut nuorten fitnesspimujen hurmaamisessa. Joku nostaisi varmasti esille Mustan Barbaarin ja muut shortsibodauslavoilla keikistelleet räppärintekeleet, mutta minun kirjoissani he eivät ole bodareita sanan varsinaisessa merkityksessä. Bodarit jäävät yleensä taka-alalle mitä julkisuuteen tulee, ja baareissakin sählynpelaajat vievät naiset.

Härän vuosi

Kiinalaisittain vuosi 2015 oli Vuohen vuosi, mutta suomalaisille se oli Härän vuosi. Mitä vuodesta 2015 jäi ihmisten mieliin? Eduskuntavaalit ja Antti Rinteen pekonipasta? Kreikan ratkiriemukkaat taloussotkut? Juha Sipilän yhteiskuntasopimus ja hänen nyörtymisensä kätilöiden edessä? Venäjän kovapanosharjoitukset Syyriassa  tai ISIS-uhkan lisääntyminen Europpassa? Ehei, kyllä jokaiselle laatulehtiä seuranneelle suomalaiselle jäi vuodesta 2015 mieleen ennen kaikkea yksi henkilö - kehonrakentaja, IFBB Pro ja kuntoilubisnesmies Jari "Bull" Mentula. Myönnän, että tämä artikkeli on pahasti myöhässä, sillä kiihkein Bullmania näyttää vähitellen hiipuneen. Kiihkeänä kehonrakennuksen ja fitnesslajien ystävänä olin itse asiassa melko järkyttynyt, ettei Bull Mentulaa näkynyt Linnan juhlissa. Kutsun on täytynyt hukkua postissa, sillä eihän Tasavallan presidentin kanslia missään tapauksessa voisi jättää meritoitunutta kehonrakentajaa huomioimatta, eihän?

Laadukas iltapäivälehdistömme innoistui Bullista niin paljon, että kesällä 2015 oli tuskin päivää, ettei kyseisten lehtien nettisivuilta olisi löytynyt Bull-aiheista juttua.

Kummalle puolelle voitelet näkkileivän, Jari "Bull" Mentula?

Tissi- vai persemiehiä? Bull Mentula paljastaa!

Ammattilaiskehonrakentaja Jari Mentula kertoo intiimihygieniastaan - tämän takia käyttää pillupuhelinta vessapaperin sijaan

Näin puristat finnin - Bull Mentulan viisi vinkkiä

Bull osti uuden ruohonleikkurin - katso kuvat!"

Bull Mentula rannalla paita päällä - katso kohukuvat!

Lihaskimppu Jari "Bull" Mentulan tunnustus - "Söin nuoruudessani Snickerisin rahkapurkin sijaan"

Uskomatonta mutta totta! Televisiosta tuttu bodari ilmoittautui maratonille!

"Bull Mentula jyrähtää: "Suomessa liikaa läskiperseitä!"

Myönnän kyseisten otsikkojen oleva täysin keksittyjä (mahdollinen yhdenkaltaisuus on täysin sattumaa), mutta ne olisivat aivan hyvin voineet olla oikeitakin. Sen verran lujaa iltapäivälehdistöllä meni Bullmaniansa kanssa armon vuonna 2015. Saimme halutessamme lukea Bullin asuntokaupoista, ökyauton hankinnasta ja siitä, että Bullilla on joskus treenatessa pärähtänyt paska housuun. Tuikitärkeitä tietoja siis. Tieysti Bullin kihlaus Maru Vaalikiven ylitti myös uutiskynnyksen. Morsiamelta saimme tietää, että kotioloissa Jari Mentula on herkkä ja rakastava mies, ettei jopa suoranainen unelmavävy! Monia suomalaisia tietenkin närästää se, että Bull Mentunla on tienannut kohtalaisen hyvin kuntoilubisneksellään - monien suomalaisten mielestä kun on täysin väärin rikastua työtä tekemällä. Koska itse olen järkähtämätön oikeistolaiskapitalisti, olen sitä mieltä, että rikastukoon Bull vaikka kuinka paljon. Se ei ole minulta pois.

Mens sana in corpore sano

Itse näin Jari Mentulan ensimmäistä kertaa televisiossa muistaakseni vuonna 2007, kun häntä haastateltiin silloisen Urheilukanavan Hardcore Bodybuilding & Fitness -ohjelmassa . En muista ohjelmasta juuri muuta kuin sen, kun haastattelijana toiminut siro fitnessmimmi kysyi Bullilta, mitä hänen harjoitusohjelmaansa kuuluu kuntosaliharjoittelun lisäksi. Pitkän ja raskaan hengittämisen jälkeen Bull sai vastattua: "Aerobista". Jo pelkästään aerobisen harjoittelun mainitseminen sai raskaan sarjan bodarin huohottamaan.

bulli.jpg

(Kuvakaappaus Bull Mentulan Instagram-tililtä)

Jari Mentulan päätyminen julkisuuden lemmikiksi lienee jälleen osoitus siitä, että on tärkeää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ruoka- ja sisustusohjelmien lisäksi erilaiset kuntoilu- ja elämäntaparemonttiohjelmat ovat vakiinnuttaneet paikkansa lifestyle-ohjelmien joukossa, erilaisia paritusohjelmia unohtamatta. Body- ja fitnesspiireille tuttu körmy nousi koko kansan tietoisuuteen hänen oltua mukana Jutta ja Superdieetit -ohjelmassa. Kyseisessä ohjelmassa Bull kannusti liikakilojaan tiputtaneita ihmisiä lempeän rehellisesti: jos ihminen oli Bullin mielestä sairaalloisen lihava, sanoi hän sen suoraan ääneen. Koska media innostui muutenkin fitness- ja treenitouhuista, oli melkein väistämätöntä, että jostain kehonrakentajasta tulisi koko kansan tuntema tyyppi. Lehtijutuissa unohdetaan kuitenkin usein mainita se, että Bullin kisamenestys ammattilaisena ei ole tähän asti ollut kovinkaan kaksista. Yhtä kaikki, Mentulan ja Gustafsbergin FitFarm-yritykselle julkisuudesta on ollut varmasti todella paljon hyötyä, ja se on todennäköisesti tuonut yritykselle paljon uusia asiakkaita. Pitäähän sitä takoa, kun rauta on kuumaa.

Sopivasti nettiä selatessani silmiini osui Fitfarmin uusi FitBelfie-valmennus (http://www.fitfarm.fi/uudistunut-fitbelfie-valmennus-alkaa-29-2/). FitFarmin ohjelmalla jokainen fitnesskissaksi hamuava on askeleen lähempänä unelmiensa takalistoa, jolla käännetään miesten päät niin salilla, baarissa ja rannallakin. Ja kuten valmennuksen nimikin antaa ymmärtää, odottaa valmennuksen loputtua onni ja autuus, kun punttimimmin mahtavat belfiet (eli perseestä otetut kuvat, jos jollekin termi on epäselvä) keräävät tuhansia tykkäyksiä Instagramissa ja Facebookissa (jos sitä enää kukaan käyttää). Ja kyllä valmennukseen osallistuneen mimmin onnistumisprosentti paranee myös Tinderissä, saatte olla siitä varmoja! Harmi vaan, etten itse keksinyt moista valmennusta, joka lienee ihan hyvä rahasampo. Bullin firma veti pidemmän korren.