Hei vaan kaikki fitnessmimmit, shortsibodaajat, kuntopiireilijät (siis crossfittaajat) ja oman elämänsä salihirmut! Yritän jälleen aktivoitua blogin suhteen, koska uskolliset lukijani ja fanini ympäri Suomea ovat sitä niin kovasti toivoneet. Ideoita kyllä pisaa, koska sivistänyt itseäni mm. katsomalla pari jaksoa Fitnesspäiväkirjat-nimistä laatuohjelmaa, johon tulen palaamaan myöhemmin.

Juhannus oli ja meni, luultavasti makkaraakin ja oluttakin meni aika monella. Itse en polvivamman takia kyennyt vetämään perinteistä juhannuksen treenirääkkiä, vaan sen sijaan olen kuntouttanut koipeani muun muassa vesijuoksemalla. Entisen himotreenaajan on hyvin vaikea ymmärtää, miksi suurimmalle osalle vesijuoksu vaikuttaa olevan liikuntamuoto, jossa ei edes yritetä saada minkäänlaisia tehoja irti. Vaikeaahan se on siinä hommassa, mutta itse teen parhaani, että saisin siitä edes jonkinlaisen treenin aikaan. Pirun tylsää puuhaa kaikesta huolimatta, vaikka kuinka yrittäisi "nauttia" siitä.

Sitten varsinaiseen aiheeseen, joka on pinnalla jatkuvasti vuosi toisensa jälkeen - nimittäin kesä- ja rantakuntoon pääseminen.

Oravanpyörä

depositphotos_11373585-Thumbs-up-for-a-b

Joulun ja uudenvuoden jälkeen on rauha maassa ja ihmisillä hyvä mieli. Niin sitä luulisi, mutta kaikkea muuta! Välittömästi vuodenvaihteen jälkeen iltapäivä-, naisten- ja suurelle yleisölle suunnatut kunto & fitness -lehdet alkavat lietsomaan paniikkia kansan keskuudessa. Varmasti jokainen teistä arvon lukijoista on törmännyt seuravanlaisiin otsikoihin:

Eroon joulukiloista vaivattomasti

Kevyempi aloitus uuteen vuoteen

Joulu meni, läskit pois!

Nämä ovat vain keksittyjä esimerkkejä, mutta lehdet ja netti ovat pullollaan vastaavia laatujuttuja heti joulun jälkeen. Samalla ihmisiä kehotetaan aloittamaan säännöllinen liikunta, ja monet tunnetusti tekevätkin uudenvuodenlupauksia liikunnan suhteen. Ai auta armias, kuinka parkettilattiaiset ketjusalit takovat rahaa, kun ihmiset tekevät paremman elämän toivossa pitkiä sopimuksia saleille. Suurin osa uudenvuodenlupaajista käy salilla kuukauden, korkeintaan kaksi. Mutta kukapa sitä jaksaisikaan käydä salilla, jossa ei saa käyttää magnesiumia saati kolistella painoja...

Kun ihmiset on ensin saatu uskomaan, että he ovat joulun jälkeen syöttöpossuja, alkavat kaiken maailman fitness- ja ravintoekspertit jakamaan viisauksiaan, halveksien muun muassa joulukinkkua. Pitkän tähtäimen tavoitteenahan on olla kesällä sellaisessa kunnossa, että Hietsussa naiset kostuvat muustakin syystä kuin perisuomalaisesta kesäsäästä. Vaan eipä mene pitkään, kun seuraava juhla on käsillä. Pääsiäisenä muistamme Herramme kärsimyksiä nauttimalla lammasta ja syömällä yleensä halpoja, mitäänsanomattomia pääsiäismunia. Itse suosin Fazerin Mignon-munia, koska ne maistuvat hyvin samalta kuin Nutella. Joka tapauksessa pääsiäinen on ikävä haaste niille, jotka treenavat itseään kohti unelmien bikini- tai speedokroppaa. Pitäisi olla itsekuria pysyä ruodussa, laskea kalorit kuten muulloinkin ja ehkä käydä salillakin tekemässä prässiä vajaalla liikeradalla, vaikka mieli tekisi nauttia lammasta ja Mignon-munia, mämmiä unohtamatta.

Jos pääsiäisestä selviää ilman huomattavaa lisärasvoittumista, on seuraavana haasteena alunperin työväen (eli punikkien) ja ylioppilaiden juhla nimeltä vappu. Taas pitäisi pysyä ruodussa, vaikka lehdessä fitnessauktoriteetti kertookin sallivansa itselleen puolikkaan munkin, murun tippaleipää ja yhden rusinan simasta. Vappuna hommaa saattaa kuitenkin karata käsistä, ja Kisahallin putkasta heräämisen lisäksi morkkista voi aiheuttaa kesäkuntoprojektille aiheutettu vahinko. Tässä vaiheessa lehdet alkavat viimeistään muistuttaa ihmisiä, että itse kunkin olisi syytä terästäytyä:

Vielä ehdit kesäkuntoon - asiantuntijoiden parhaat vinkit

Viidessä viikossa bikinikuntoon

Moni alkaa jälleen panikoida, kun sikspäkin sijaan peilistä näkyy vain öljytynnyri ja takamuskin on lähinnä leventynyt. Onneksi lehdet ja netti tarjoavat jälleen nopeita ratkaisuja, joita noudattamalla tie onneen on taattu. Samalla kuitenkin kaikkialle hehkutetaan grilliherkkuja ja kesän uutuusjäätelöitä, joiden takia pieni ihminen menee helposti sekaisin. Pitäisikö syöpötellä vai kiristellä? Soppaan tunkee lusikkansa kehonrakentaja, joka kertoo kaikille, ettei grillimakkara kuulu hänen kesäänsä - ei pitiäisi siis kenen muunkaan. Oletetaan, että tarinalla on onnellinen loppu, ja kesäkuntoon päästään kuin päästäänkin. Mitä sitten tapahtuu? Pysyykö kunto rasvattoman timminä? Ei yleensä. Kesäkunnon saavuttamisen jälkeen ihminen antaa itselleen luvan nauttia kesästä, syödä ja juoda viimeisten kuukausien edestä ja samaan syssyyn lopettaa kuntoilun tykkänään. Niinpä heinä-elokuun vaihteessa ollaan tilanteessa, jossa peräti kaksi päivää pysyneestä kesäkunnosta on muistona vain kuva Instagramissa. Ja lehdet julistavat jälleen totuuksiaan:

Helposti eroon kesäkiloista

Ankealla ruokavaliolla kohti ankeaa syksyä

Näin ollaan jälleen lähtötilanteessa. Jouluun mennessä saadaan karistettua muutama kilo, kenties kuntokin paranee. Silti sama meno jatkuu vuosi toisensa jälkeen. Parempi olisi treenata julmetun kovaa ympäri vuoden, syödä kunnon ruokaa gojimarjojen ja parsakaali-voikukanlehtismoothieden sijaan ja haistattaa pitkät kaikenlaisille oikotietä onneen lupaaville ohjeille. Syökää pekonia, makkaraa, lihapullia ja treenatkaa kovaa. Kyllä se siitä!

Eat Fat, Stay Fit! (hästäk #eatfatstayfit IG:ssä)

Seuraavaksi kirjoitan mielipiteitäni siitä, mistä tunnistaa kunnon punttisalin.